Skriv för dig som skriver - råd och tips om skrivande

Skriv för dig som skriver - råd och tips om skrivande

Skriv.se var en mötesplats för alla som skriver, en webbsida med poesi, lyrik och tankar om skrivande där du som besökare även kunde publicera din poesi eller dina noveller.

Skriv.se återfinns numer här på Infoo.se och vi kommer även framåt tipsa om skrivartävlingar, oavsett om det är lyriktävlingar eller novelltävlingar eller romaner som ska skrivas och vi kommer också länka till bra webbsidor med bra tips för dig som skriver och som vill förbättra ditt skrivande.

Om att skriva

På Skriv.se kunde du även läsa tips om ditt skrivande och hitta bra länkar till andra sidor som författarskolor och skrivarkurser.

Det fanns även intervjuer med kända författare som delade med sig av sina bästa tips för att utveckla ditt skrivande och även för att få det du skrivit publicerat av ett bokförlag.

Som följande råd och tips från etablerade författare.

Har du några råd till nya författare?

– Läs en massa böcker innan du lyfter pennan. Det andra är nog att man bör ha något att säga. Jag misstänker att många som tänkt sig att skriva en roman kanske inte riktigt fokuserar på det, att ha något att säga utan bara skriver rakt av. Viktigt är också att inte krångla till det, att undvika att bli pretentiös. – En annan sak som jag gör när jag skriver – jag vet inte om det passar alla – är att redan innan jag skriver första kapitlet så har jag gjort ett schema, i stora drag eller till och med kapitel för kapitel. Då slipper man köra fast och skriva om.

Claes Holmström

– Ett råd som jag har gett förut, det första och viktigaste, är att lita till dig själv, vänta dig absolut inget stöd från omvärlden och framför allt inte från den du älskar. Självständighet och mod, det är vad jag skulle vilja prioritera. Mod att vara sig själv, inte snegla för mycket på andra; därmed inte sagt att man inte ska sno från andra och inspireras av andra och härma i början – det är bara nyttigt, det är så man lär sig. De perioder när jag får råda mig själv och följa min egen rytm, då sitter jag vid skrivbordet i princip hela dagen för det händer någonting till slut, det kommer fram tjugofem rader, nästa dag kommer det fram hundra och tredje dagen kommer det fram fem A4. Ge inte upp. Men vänta dig heller inte någon respons från dina nära och kära, skrivmaskinen är en älskarinna, människor i ens omgivning blir svartsjuka på att man har så roligt därinne.

Klas Östergren

Har du några råd att ge nya författare? – Jag tycker att de ska läsa, jättemånga av de här yngre som jag är väldigt förtjust i, och som jag tycker är bra, jag tycker inte de läser tillräckligt. För mig skulle det vara omöjligt, men en massa människor kanske lever så bra att de inte behöver. Jag tycker nog ändå att jag drar till mig kunskap genom att läsa det som är bättre än det jag själv skriver, så jag vill få dem att läsa. Och skriva hela tiden. Hela tiden! I en bok av Slas som kom ut hösten 1995, där skriver han en otroligt bra sak. De är bildkonstnärer i hans böcker och i den här är han målare. Han har haft någon utställning, och då har han gjort Stockholmsbilder under ett halvår, en eller flera teckningar om dagen och så har han bara lagt dem i en hög och efteråt tittar han på dem; jättemycket är urdåligt, och sedan när han tittar på dateringen visar det sig att det som han fick ur sig som var bra väldigt ofta kom från en vecka där alla var bra, men det är inte så att man kan ta bort alla de veckor när allt är dåligt utan alla de dåliga veckorna är en förutsättning för den bra veckan, och då tänkte jag: ”stryk för”, för det skulle jag vilja trycka på något plakat och visa alla människor, att fatta att allt det dåliga måste göras för att det bra ska kunna vara, för den veckan, man kan inte ta ut den veckan. Jag tyckte det var en så suverän liknelse. När jag skrev på kastanjeboken så var det kanske i arbetstid sammanlagt tre-fyra veckor när det bara flöt, när det bara var jätteroligt, jag ville inte prata med någon, jag ville inte gå ut, jag ville ingenting, jag kände att nu har jag verkligen flyt. Den korta tiden, resten var arbetsdagar, roliga arbetsdagar, förjävliga arbetsdagar, hemska arbetsdagar, men det var motsvarande Slas den där veckan. Och det skulle jag också ge som råd, tro inte att det blir bra när det går lätt, det är inte säkert, det kanske blir bra för att det är förjävligt. Att lära sig att stå ut med att man är dålig och veta att enda sättet att komma åt det är att fortsätta, att härda ut.

Bodil Malmsten

– Att inte ha några idoler. Förebilder och inspirationskällor kan man ha, men jag tror att det är alldeles för många som har idoler. Det är rätt skönt att vara tjej på det sättet, man har inte så många identifieringsmöjligheter. Många killar vill bli en ny Kerouac, eller en ny Lundell. Det måste vara otroligt svårt att leva upp till. Självförtroende är också oerhört viktigt. Att förlåta sig själv, att tillåta sig själv att skriva barnsligheter, plattityder, patetik. Att inte ha så mycket förbehåll, att inte vara en hård kritiker hela tiden för då hamnar man i en slags förlamning. När jag skriver ligger ribban lågt, när jag sammanställer det jag skrivit är det tvärtom. Ett av de bästa sätten att lära sig skriva är också att läsa mycket. Bara flyta med och tillägna sig andras goda verk, rytmen i orden, till slut flyter det ut i blodet. På sistone har jag haft en nostalgisk läsperiod, Hesse, Hamsun. Och nu tänker jag mycket mer på hantverket bakom än vad jag gjorde när jag var yngre.

Christine Falkenland

– Mitt tips är det här – ta den enklaste tänkbara kursen på Universitetet och se sedan till att du klarar den snabbt och skriv sedan under den lediga tid du har. Då får du fri tid att skriva, att verkligen se om det här med att skriva är något att satsa på. Det är mycket bättre än att gå runt och ondgöra sig för att man inte har tid att skriva. Själv läste jag praktisk svenska och text, bild & grafisk formgivning. När det gäller råd har jag bara ett att ge: ge aldrig upp. Det är hela tiden bara det handlar om: att vara envis.

Stefan Ekberg

Ur boken "Skriv, skriv, skriv! 2004" av Christer Pettersson ISBN: 91-972663-8-8, som finns som e-bok.

Skrivartävlingar 2020

Vilka skrivartävlingar finns det 2020? Webbplatsen Skrivarlyan har samlat skrivartävlingar 2020 och det finns ett antal skrivartävlingar under 2020.

Tidigare skrivartävlingar under 2020.

Poesi

Poesi, dikter och lyrik, kärt barn har många namn, men hur skriver du poesi och var finns det bra råd kring hur du kommer igång?

Tidningen Skriva har samlat tips och råd i en poesiskola där du får lära mer om hexameter, sonetter och blankvers.

Till tidningen Skrivas poesiskola

Skriva en barnbok

Vårt mål är att samla bra innehåll för att dig som vill bli författare och som vill ha råd och tips för att skriva, till exempel skriva en bok, skriva en novell, skriva poesi eller något mer specifikt som att skriva en barnbok.

Relaterade länkar:

Publicerad av Redaktionen på infoo.se
Uppdaterad 2024-02-13
Info kommer inom kort.