Category Archives: Från redaktionen

Skriva poesi

Hej alla besökare till Skriv.se.
Vi har tyvärr inte varit så aktiva här på ett rätt långt tag och det ber vi om ursäkt för. Vår ambition är fortfarande att vara Sveriges mötesplats för alla som skriver och vi kommer återkomma med nyheter till hösten 2010.
Tills dess – publicera dina dikter på t ex Poeter.se

Skriv.se finns även på Infoo.se – Sveriges officiella webbkatalog

Jag hade en lycklig barndom trots kriget

Dzeneta Selimotic tvingades fly från kriget i Bosnien-Hercegovina

Trots krig och annat elände är det en lycklig barndom som inspirerat Dzeneta Selimotic från Banja Luka i Bosnien och Hercegovina till Månadens dikt. Hon har utsetts till Månadens skald av förlaget Alida Bok i Uppsala . Den vinnande dikten Min barndom kan läsas nedan.

– Jag hade en underbar barndom fram till och med 1993 då det elaka kriget började och vi var tvungna att fly och lämna allt. Det fanns en flod i min trädgård. Stenar vid floden använde jag som fåtöljer och där satt jag och dagdrömde och skrev. Det var mitt meditiationsställe.
 – Ibland när livet är hårt tänker jag på  den fina gröna floden Vrbas och den vackra naturen.
Till Sverige kom Dzeneta Selimotic när hon var femton.
-Jag var en spinkig, nyfiken liten flicka. Jag fortsatte skriva och lära mig nytt liv, språk, kultur … Det var inte så lätt men man försökte ju anpassa sig och allt har gått bra, säger Dzeneta Selimotic.
  Hon kom till Sverige 2002 och är bosatt i Malmö där hon arbetar som tandhygienist.
– Min man kommer från samma land som jag fast från en annan stad mycket mera söderut – Mostar. Vår kärlek resulterade i två fina barn, dottern Leila 5,5 år som gillar att dansa och Emin sex månader som just nu gillar att skratta och joddla ..
– Min dröm är att skriva en bok. Mitt motto i livet är att göra folk glada så det sprids runt omkring. Jag brukar t ex le åt en äldre kvinna eller man i hopp om att göra deras dag roligare, så de inte känner sig osynliga. Jag hoppas de skall göra någon annan glad, ringa till en vän, dotter och bara snacka lite och inte vara ledsna och känna sig avvisade … Kan jag göra två, tre människor glada så är min dag perfekt …
-Tycker att det är underbart att kunna sätta ord på egna känslor och bearbetar på det viset allt som händer i livet. Har skrivit mycket på mitt hemspråk. Vill att mina barn skall veta sitt ursprung och vill låta dem utforska livet och världen. Vi brukar åka nästan varje år till mitt hemland och Kroatiens kust.

 Den utvalda dikten:

Min barndom

Det fanns där som en självklarhet, en flod, en skog och en vacker blå himmel
Trodde aldrig det kunde försvinna.
att någon kan ta det ifrån en…

Sitter här mellan fyra väggar och undrar,
vad har hänt, varför är det så svårt att förstå…
Många har förlorat allt,
många har fått allt, nytt, gammalt…

Vill ha lite, vill ha lagom, vill ha min barndom.

Dzeneta Selimotic

Se även http://alidabok.net

Med vänlig hälsning
ALIDA BOK
http://alidabok.net
mail@alidabok.net

Norrtäljegatan 29
753 27 UPPSALA

Tel 018-14 16 36
Mobil 073-664 35 41

Ett yrväder i vårens tid

Månadens poet en frisk fläkt

\"porträtt

 • Therese Bergman tar sitt skrivande på största allvar.
 • Som ett yrväder i april dyker Therese Bergman från Sollentuna upp som mars månads skald hos förlaget Alida Bok i Uppsala. Hennes soliga humör kanske hjälper till att smälta de sista drivorna.
  Att Therese tar sitt skrivande på största allvar framgår av den utvalda dikten med titeln Jag vill. Therese skrev sagor och dikter redan som liten och publicerade vid tio års ålder sin första dikt i Lyckoslanten. Nu läser hon litterturvetenskap på universitetet och skriver recensioner för tidningen Kulturen. Läs hennes dikt längre ner på denna sida . Eller klicka på följande länk: http://alidabok.net/dikt.php .

  Therese Bergman har skrivit en utförlig presentation av sig själv. Du finner den nedanför dikten.

  Se även ALIDA BOK

  Den utvalda dikten:

  Jag vill

  Jag skriver för att jag
  vill.
  För att jag
  måste.

  Jag måste så mycket
  att det gör ont
  när jag kramar pennan.

  Jag läser för att jag
  vill.
  För att jag
  måste.
  Utan orden är jag vilse.

  En vilsen själ.

  Jag är konst.
  Jag lever med konst
  i konsten.

  Det vackra med konst
  är ordens styrka.

  Vi föds
  in i ett samhälle av ord
  språkets hjärtslag.

  Det vackra med ord är konsten att

  Skapa.

  Therese Bergman

  Se även ALIDA BOK

  Med vänlig hälsning
  ALIDA BOK
  http://alidabok.net
  mail@alidabok.net

  Norrtäljegatan 29
  753 27 UPPSALA

  Tel 018-14 16 36
  Mobil 073-664 35 41

  Här kan du läsa Therese Bergmans presentation av sig själv:

  Den 28:e maj 1984 kom jag till livet. Jag fick namnet Therese (tackar min mamma för det) för min pappa ville egentligen Nisse, men fick tänka om då namnet inte riktigt passade en liten tjej. Jag, Therese Bergman, växte upp i en trygg hemmiljö i Sollentuna, som ligger några mil norr om Stockholm, med varma föräldrar och en härlig lillasyster. Vi fick senare en femte familjemedlem, vår gullegris Ebba, en svart labradortik. Jag är alltså hundmänniska ut i fingertopparna, jag älskar att gå långa skogspromenader med vovven. Hela mitt liv har jag haft en stor passion för att läsa och skriva. Sedan barnsben har jag skrivit egna sagor och vid 10 års ålder publicerade jag min allra första dikt i Lyckoslanten. Mitt skrivbegär fick mig att flytta till Eskilstuna vid tjugo års ålder för att studera Textdesign på högskolan. Under studietiden var jag skribent och korrekturläsare på skoltidningen. Med en kandidatexamen i bagaget, och otaliga lärdomar rikare, begav jag mig efter tre år hem till Stockholm igen, där jag idag bor med min sambo i en tvåa på 54 kvadratmeter. Jag fortsatte med studierna på hemmaplan och för tillfället läser jag litteraturvetenskap på universitetet. Detta kombinerar jag med att skriva recensioner för Tidningen Kulturen – en nyhetstidning med kulturell prägel. Jag skriver poesi, noveller och prosa på fritiden och reser mer än gärna till nya, soliga platser.

  Therese Bergman

  Hur startar jag mitt eget bokförlag?

  På Skriv.se kan alla poeter publicera sig – utan kostnad.

  Men steget till att bli publicerad i bokform är ofta stort – många är vi som skickat in vår lyrik till de stora förlagen men fått ett \”Tack, men nej tack\” tillbaka.

  Ett alternativ som då återstår är att ge ut boken själv, och kanske till och med starta ditt eget bokförlag?

  På NOFF – en intresseförening för de mindre bokförlagen i Sverige – finns numer ett mycket bra dokument om att starta bokförlag för gratis nedladdning.

  England ett u-land i synen på kvinnor och barn? Aga vanlig.

  Är England ett u-land när det gäller synen på kvinnor och barn? Det tycker i alla fall Gisela Chand från Solna som i närmare åtta år bott i London. Hon hade väntat sig att detta högutvecklade i-land i den europeiska unionen skulle vara ungefär som Sverige när det gäller möjligheter för kvinnan att ta sig fram i samhället. Men aj, vad hon bedrog sig. Sina synpunkter redovisar hon i debutboken På pottkanten som är en svidande och samtidigt väldigt rolig satir över engelsmännen och deras fördomar.
  -Ytligt verkar ju England och Sverige rätt lika. Därför blir man chockad när man märker hur långt efter Sverige engelsmännen ligger när det gäller gifta mammors möjligheter till ett självständigt liv och även när det gäller respekten för barn och deras rättigheter, säger Gisela Chand.
  Hon har erfarenhet från London, både som förvärvsarbetande singel, som gift och som mamma till två små barn.
  -När man var singel upplevde man livet i London som en fest. Här finns massor av möjligheter och förströelser – shopping, teater, klubbar, restauranger, pubar. Och atmosfären i vissa delar av London är underbar. Det var när man fick barn som problemen började torna upp sig.
  Giselas alter ego i romanen heter Anna. Hon blir förälskad i en engelsk läkare, gifter sig och får barn. Anna vill ha ett yrkesarbete utanför hemmet även som småbarnsmamma. Men det visar sig hart när omöjligt, eftersom en dagisplats kostar 13 000 kronor i månaden. Och lönerna i England är inte de bästa. Anna får alltså stanna hemma och såvitt möjligt umgås med de andra hemmafruarna, som hon finner synnerligen inskränkta. De talar sällan om något annat än hushållsbestyr och de populäraste tv-programmen.
  Men Anna vill ändå att hennes lilla flicka skall gå på dagis för att få jämnåriga lekkamrater och komma in i det engelska samhället.
  Anna ger sig in i den engelska dagissvängen och det blir en nedslående turné. En del dagis är smutsiga och trista. Personalen består i regel av unga flickor som saknar utbildning för uppgiften att ta hand om, vårda och utveckla barnen. Till sist hittar Anna ett dagis till sin tvååriga dotter, som hon finner något så när acceptabelt. Anna får betala den höga avgiften med de hushållspengar hon får från sin make, eftersom han anser att omsorgen om barnet är hennes bekymmer. Ekonomiskt är Anna helt beroende av sin man och hans välvilja.
  -Det var som att flyttas tillbaka till 1950-talet, säger Gisela, som i sin roman På pottkanten beskriver hur hon upplever sin situation:
  “Offret för kvinnofällan har plötsligt fått ett ansikte. Och tyvärr är det ett snuskigt bekant ansikte som envisas med att dyka upp varje gång jag ser mig i spegeln. Det kliar i hela kroppen när han står där i hallen med rocken på och frågar: “Do you need any money today?”, innan han öppnar sin lilla smäckra svarta plånbok i kalvskinn. Det känns som om jag står där med mössan i handen. Jag hade inte trott att jag skulle sluta som livegen. Nu är jag den engelska hemmafrun förkroppsligad… Ingen inkomst, helt i min makes händer ekonomiskt och behandlad med milt överseende av en man som mest liknar någon karaktär ur en Wodehouse-roman.”
  På detta sätt berättar Anna om sitt liv i öppenhjärtiga mejl till sin syster i Stockholm. Något som berör henne mycket illa är att engelsmännen så ofta agar sina barn. Men att prata om detta ämne är tabu:
  “Vad gäller barnuppfostran är frågan så känslig att man bara behöver andas om att man inte slår sina barn för att ett helt rum skall tystna och frysa. Av vad jag har sett verkar förvånansvärt många lappa till sina barn ibland… Man har fått höra att man skall ta seden dit man kommer, men det är fullkomligt avskyvärt att stå i snabbköpet och höra mamman framför säga till sin artonmånaders: “Would you like a smack, eh, would you like a smack?” Smack är som du förstår inte en typ av godis… Det enda svar jag fått när jag andats om att det finns alternativ till att hota eller slå är ett aggressivt: “Vad har du med det att göra? Det är mitt barn och jag har rätt att göra vad jag vill”, vilket inte är helt riktigt juridiskt sett. Det finns trots allt en gräns för vilka tillhyggen man får använda när man känner för att lappa till barnen.”
  På pottkanten är en rolig och livfull skildring av England “inifrån”, från den värld dit kvinnor och barn förpassas. Vi får följa Anna genom många dråpliga situationer och förvecklingar, tills hon utsparkad av sin rasande make hamnar i det myllrande London, bostads- och arbetslös, dessutom höggravid och med ett tvåårigt barn vid handen.
  Med skärpa och humor kritiserar Gisela Chand det engelska samhället och särskilt den stock-konservativa överklassen.
  Siv Andersson
  www.alidabok.net

  På Skriv.se kan alla som vill publicera sina egna dikter.

  Så skriv du också!

  Gå igenom dina anteckningsböcker, dyk ned i byrålådan, fram med gamla pappersbitar med snabbt nedslängda rader av poesi – och publicera din lyrik hos oss!

  Vår ambition är att Skriv.se ska bli den självklara mötesplatsen för alla som skriver.

  Gör så här för att publicera dina dikter:
  1. Gå in på http://www.skriv.se/
  2. Gå ned på sidan och klicka på länken Registrering (under Annat).
  3. Välj Namn, Skriv in önskat Lösenord (två gånger) och till sist din e-postadress.
  4. Registreringen är slutförd – det är bara att trycka på knappen Logga in.
  5. Logga nu in – och börja skriva!
  6. Börja med Titel.
  7. Skriv sedan in din dikt eller ditt inlägg (det går utmärkt att skriva om skrivande – det måste inte vara en dikt).
  8. Välj gärna kategori – kryssa helst i Gruppblogg plus en underkategori som Poesi eller Tankar om skrivande.
  9. Publicera din dikt genom att trycka på Publicera.
  10. Din dikt är publicerad på http://www.skriv.se/

  Lycka till med ditt skrivande!

  Skriv du också!

  Skriv.se kan alla som vill publicera sina egna dikter.

  Så gå igenom dina anteckningsböcker, dyk ned i byrålådan, fram med gamla pappersbitar med snabbt nedslängda rader av poesi – och publicera dina alster hos oss!

  Vår ambition är att Skriv.se ska bli den självklara mötesplatsen för alla som skriver.

  Så här gör du för att publicera dina dikter:
  1. Gå in på http://www.skriv.se/
  2. Gå ned på sidan och klicka på länken Registrering (under Annat).
  3. Välj Namn, Skriv in önskat Lösenord (två gånger) och till sist din e-postadress.
  4. Registreringen är slutförd – det är bara att trycka på knappen Logga in.
  5. Logga nu in – och börja skriva!
  6. Börja med Titel.
  7. Skriv sedan in din dikt eller ditt inlägg (det går utmärkt att skriva om skrivande – det måste inte vara en dikt).
  8. Välj gärna kategori – kryssa helst i Gruppblogg plus en underkategori som Poesi eller Tankar om skrivande.
  9. Publicera din dikt genom att trycka på Publicera.
  10. Din dikt är publicerad på http://www.skriv.se/

  Lycka till med ditt skrivande!

  Publicera dina dikter på Skriv.se

  För en tid sedan öppnade vi upp Skriv.se för alla som vill publicera sina egna dikter.

  Så nu är Skriv.se mer av en wiki – där alla som vill kan gå in och publicera sina dikter och kommentera andras inlägg och alster.

  Och vår ambition är just att Skriv.se ska bli den självklara mötesplatsen för alla som skriver!

  Vi har dock fått en hel del frågor om hur det går till att skriva, och det är faktiskt inte helt självklart. Men – gör så här:
  1. Gå in på http://www.skriv.se/
  2. Gå ned på sidan och klicka på länken Registrering (under Annat).
  3. Välj Namn, Skriv in önskat Lösenord (två gånger) och till sist din e-postadress.
  4. Registreringen är slutförd – det är bara att trycka på knappen Logga in.
  5. Logga nu in – och börja skriva!
  6. Börja med Titel.
  7. Skriv sedan in din dikt eller ditt inlägg (det går utmärkt att skriva om skrivande – det måste inte vara en dikt).
  8. Välj gärna kategori – kryssa helst i Gruppblogg plus en underkategori som Poesi eller Tankar om skrivande.
  9. Publicera din dikt genom att trycka på Publicera.
  10. Din dikt är publicerad på http://www.skriv.se/

  Lycka till med ditt skrivande – och välkommen att publicera din lyrik på http://www.skriv.se/

  Skriv.se blir wiki-blogg.

  Skriv.se har redan sedan start varit en gruppblogg, men vi har bara varit några få personer som skrivit – mer som en traditionell redaktion (och vi har ju också vår gemensamma bakgrund i att vi drev litteraturtidskriften Ny Litteratur! mellan 1995-1997).

  Det vill vi nu ändra på – vi vill bli en mötesplats för alla som skriver, och sedan en tid tillbaka låter vi alla som registrerar sig på Skriv.se ha rätten att också skriva inlägg. Och först ut bland användarna har gipsy_girl, Jolanta, Bosse1947 och förgätmigej varit som redan skrivit 23 inlägg sedan möjligheten lite i smyg släpptes på under december 2006.

  Så nu är Skriv.se, likt en wiki, en öppen blogg som skapas av besökarna själva. Helt enkelt en, ja, wiki-blogg!

  Självklart kommer vi finnas med i bakgrunden och rensa upp bland spam eller tydligt kränkande eller stötande inlägg – men vi kommer hålla låg profil i vårt redaktionella arbete.

  För Skriv.se kommer från och med nu vara användarnas egen blogg – och förhoppningsvis bli den självklara möteplatsen för alla som skriver!